Jsem poutníkem svého života a své cesty si volím sám. Vše Bohu náleží.

I am a traveller of my life and I choose my ways myself. All belongs to God.

úterý 24. července 2018

Vienna

Krátký letní výlet do města, ve kterém se podle opakovaných průzkumů žije nejlépe z celé Evropy.
Člověk se nemůže ubránit srovnávání s Prahou a s Českem vůbec. Darmo mluvit. Jen jeden příklad: ač v Rakousku žije velká muslimská komunita, nikde se zbůhdarma nepoflakují černooděnci v neprůstřelných vestách, hnusné betonové zábrany nevidět ani u sídla vlády a presidenta, žádné ponižující fronty a bezpečnostní kontroly. Žádné strašení! Dovedete si představit, že by uprostřed Prahy fungoval turecký trh nebo arabské kavárny? Snesli by to slušní bílí Češi? Snesli bychom to?








2 komentáře:

  1. Vídeň znám lépe jak Prahu, máme ji blíž:-) Krátkou dobu jsem v Rakousku žila, do Vídně jezdila za dob studií často. S Turky tam měli velké probémy, mají bohaté zkušenosti s řešením těchto potíží. Ne vše bylo v minulosti úspěšné. Jsou tam turecké čtvrti, mají vlastní obchody, prý i školy, což trošku ztěžuje integraci. Pokud jsme jako mladé holky byly obtěžovány (nic vážného, stačilo rázně odmítnout), bylo to vždy od tureckých hochů. To já jen pohled z druhé strany a netýká se to zdaleka jen Vídně. V centru Brna máme mnoho kebapů, směnárny vždy obsluhovali arabové a celkem v poklidu tu už od dob mého mládí funguje mešita, naproti ní dobře prosperuje obchod s arabskými potravinami, kam si lidé z širokého okolí krom jiného jezdí pro výborné maso. Takže ano, dovedu si představit arabské kavárny i turecký trh (ale ten u nás tu tradici prostě nemá, ve Vídni ano). Možná tím, že jsem dost cestovala, nemám moc předsudků, ale z práce vím, že jsou arabové prostě jiní, mají jiné hodnoty a děti si třeba ve škole musí zvykat na to, že najednou mají poslouchat "ženy". Jsou rodičové, kteří nejsou ochotni při jednání s ředitelkou jí ani podat ruku (u nás běžná součást pozdravu). Toto bych u nás nerada zaváděla. Na vzdělání dívek se nedbá, pokud sama holčička není ambiciózní, má smůlu. Vzdělaný muslim, studoval u nás na lékaře a pracuje tu, má ženu, která se ani za 15 let tady nenaučila téměř nic česky, není schopná se sama domluvit, takže se tu asi nikdy nebude cítit jako doma. Netuším, zda je to její vlastní volba nebo jinou možnost nedostala. Nejsou všichni stejní, ale jiní jsou a já jsem velmi otevřená v případě, že se chtějí přizpůsobit našim pravidlům, protože my jsme tu doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to bude hodně rozdílné i mezi samotnými Araby. Znám rodiny, kde naopak na vzdělání dcer hodně dbají. Nic není černobílé.

      Vymazat