Jsem poutníkem svého života a své cesty si volím sám. Vše Bohu náleží.

I am a traveller of my life and I choose my ways myself. All belongs to God.

sobota 15. dubna 2017

Očím skryté. An Exhibition.



Pěkná výstava v Anežském klášteře. Čekala jsem sice, že se o inzerovaných podkresbách pod středověkými deskovými obrazy dozvíme víc, ale nakonec ty samotné obrazy jsou tak nádherné, že zklamaná nejsem.
Pokaždé znovu mě fascinuje, že si mohu zblízka prohlídnout obrazy a řezby, na kterých pracovaly čísi ruce před sedmi sty lety. A jsou tam ti nejlepší: Mistr Theodorik, Mistr Vyšebrodského oltáře, Mistr Třeboňského oltáře, Mistr Litoměřického oltáře ... a další a další Mistři všech možných oltářů, překrásné gotické umění.





Všichni ti ptáčci a kytičky a ti malí běsíci! Radost.

Mělo to ještě jeden zábavný moment, totiž že se zrovna dělaly přijímačky na střední školy, tudíž větší než malé množství studentů s učitelkami navštěvovalo galerie. Trnula jsem nad výkladovými perlami typu: "Kristus tušil, že vstane z mrtvých, ale nebyl si jistý." Oni ale studenti zas až tak moc neposlouchali, takže se třeba někdy dozvědí i něco jiného.

6 komentářů:

  1. Tuhle gotiku miluju a přesně jak píšeš: všechny ty kytičky, ptáčci...nádhera.

    OdpovědětVymazat
  2. Kristus toho vůbec hromadu navyváděl, například ponoukal lidi slovy miluj souseda svého, a když z mrtvých stál, poslal na apoštoláty holuba Ducha svatého :-) Čtyři skvoucí perly čtyř různých, nikoli však anonymních vysokoškolsky vzdělaných autorů. Nejen na výstavách, ale i při korekturách se člověk vzdělá a povznese na duchu. Nebo na duchnu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezký, Petro :). Holub Ducha svatého mi už asi zůstane, díky!

      Vymazat
  3. Jejda, to je skoro jak z Oprázků z českí historje... Přeju pěkné Velikonoce, když už nám Pán z mrtvých stál! Aleluja! Liba

    OdpovědětVymazat